Ik zoek
een verzameling
doneren

Bloedplaatjes doneren

Bloedplaatjes zijn erg nuttig voor mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, patiënten met kanker of een bloedziekte zoals leukemie. Na hun chemo- of radiotherapie moeten ze vaak een transfusie krijgen.

Wat zijn bloedplaatjes?


De 'trombocyten' of bloedplaatjes worden in het beenmerg geproduceerd. Ze zijn van levensbelang om bloedingen te voorkomen of te stoppen (stolling).  Ze binden zich aan elkaar, vormen een prop of stolsel en zorgen er zo voor dat de bloeding stopt.

Waarom bloedplaatjes doneren?


Bloedplaatjes kunnen uit een donatie van vol bloed gehaald worden of door cytaferese verkregen worden. Cytaferese heeft als voordeel dat er uit een enkele gift evenveel bloedplaatjes kunnen worden gehaald als uit 5 tot 10 bloeddonaties.

Zodra ze afgenomen zijn, worden de bloedplaatjes onder constante agitatie bij een temperatuur van 20 tot 24°C bewaard. Bloedplaatjes kunnen maar 5 dagen bewaard worden. Het is bijgevolg niet mogelijk er grote voorraden van aan te leggen. Om de patiënten te kunnen verzorgen en aan de vraag van de ziekenhuizen te voldoen, moeten we dus elke dag opnieuw voldoende afnames kunnen doen.

Voor wie zijn de bloedplaatjes bestemd?

TRANSPLANTATIEPATIËNTEN

Bloedplaatjestransfusies zijn levensbelangrijk voor mensen die een transplantatie hebben ondergaan.

KANKERPATIËNTEN

Behandelingen met chemotherapie zijn loodzwaar. Ze vallen de kankercellen aan, maar vernietigen tegelijkertijd ook tijdelijk de cellen in het beenmerg. Het menselijk lichaam kan de bloedcellen dan niet langer zelf vernieuwen. Om deze toxische effecten te beperken, wordt een beroep gedaan op transfusies van bloedplaatjes en rode bloedlichaampjes om de cellen afkomstig van het beenmerg te herstellen.

PATIËNTEN MET HEMATOLOGISCHE AANDOENINGEN

Deze ziektes tasten het beenmerg aan en hebben gevolgen voor de aanmaak van de bloedcellen. Patiënten met dergelijke aandoeningen moeten regelmatig transfusies krijgen en hebben, naargelang het geval, grote hoeveelheden rode bloedlichaampjes, bloedplaatjes of plasma nodig. 

Wist je dat deze patiënten in bepaalde gevallen ook nood hebben aan donaties van hematopoëtische stamcellen?

Hoe verloopt een bloedplaatjesdonatie?


Het principe verloopt als volgt. Het bloed dat van de donor wordt afgenomen, wordt doorlopend door een zogeheten aferesemachine gestuurd. De bloedplaatjes en een beetje plasma worden behouden, terwijl de andere bloedbestanddelen opnieuw aan de donor worden toegediend. Op die manier kan een grotere hoeveelheid bloedplaatjes worden afgenomen.

Duur van de donatie

Je moet op zo'n 2 uur rekenen, inclusief het medische onderzoek en de snack- en rustpauze na afloop van de gift.

Frequentie

Je kunt je bloedplaatjes één keer per maand doneren.  Een wachttijd van 2 weken blijft een uitzondering. Het aantal bloedplaatjesdonaties per jaar (365 dagen) is beperkt tot 24 (en dat is met inbegrip van eventuele bloeddonaties).

Op afspraak

Voor deze techniek is specifieke apparatuur nodig. De donatie kan dus enkel op afspraak gebeuren in onze vaste donorcentra.

Doneren is een doordachte, vrijwillige, belangeloze en onbezoldigde daad.

Overweeg je bloedplaatjes te doneren?

Informeer je over de voorwaarden en contra-indicaties om te weten of je in aanmerking komt!

De voorwaarden voor de donatie van bloedplaatjes

Bloedplaatjes doneren

Heb je nog vragen over de donatie van bloedplaatjes?

Raadpleeg onze FAQ

Overweeg je bloedplaatjes te doneren? Heb je nog vragen?


Bel naar 0800 92 245 of stuur een mailtje naar info@croix-rouge.be.

Je kunt ook onze brochures 'Donorgids' en 'Plasma en bloedplaatjes geven' raadplegen;


Waag de eerste stap in een geruststellende, warme en menselijke omgeving!
 
Vind een donorcentrum voor de afname van bloedplaatjes bij jou in de buurt.