close up on people walking in the street Rejoignez-nous sur Facebook

Service du sang

Une femme médecin remplit des poches de sang

Geschiedenis

Geschiedenis

1628Ontdekking van de bloedsomloop door W. Harvey . Rond 1650 vonden de eerste transfusies tussen dieren plaats.

1667Eerste transfusie bij de mens met lamsbloed te Montpellier door J. Denis.

1818Vanaf 1818 experimenteert de Engelsman Engels J. Blundell met bloedtransfusies tussen mensen. Twee obstakels belemmeren de inter -menselijke transfusies: de onwetendheid van het bestaan van verschillende bloedgroepen en het stollingsproces dat onmiddellijk optreedt na het afnemen van het bloed.

1900In 1900 beschreef Landsteiner de ABO bloedgroepen, welke aanzienlijk de slaagkans verbeterde van transfusies. Deze ontdekking leverde hem de Nobelprijs voor de Geneeskunde op. Zijn verjaardag, 14 juni, werd gekozen tot Wereld bloeddonordag te vieren.

1914Op 27 mei 1914 is de Belgische arts, Albert HUSTIN, de eerste die een transfusie uitvoert met bloed dat werd bewaard met behulp van een citraat. In 1940 werd het bestaan van de Rh ( D ) ontdekt, samen met de ontwikkeling en verbetering van antistollings- en bewaringsmiddelen. Deze periode wordt ook gekenmerkt door de ontwikkeling van afname centra.

Aujourd'huiGeleidelijk aan, vanaf de jaren ‘60, werden de transfusies aangepast aan de noden van patiënten aan een welbepaald bloedproduct.