close up on people walking in the street Rejoignez-nous sur Facebook

Service du sang

Une femme médecin remplit des poches de sang

Samenstelling

Bloed is een vloeibaar weefsel dat in het lichaam circuleert via onze bloedvaten. Het bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Deze cellen baden in het plasma, het vloeibare gedeelte van het bloed. Bloed speelt een essentiële rol in het transport van zuurstof, voedingsstoffen, antilichamen en hormonen.

Een volwassene heeft een bloedvolume van ongeveer 5 liter, maar dit kan variëren afhankelijk van het gewicht, de lengte en het geslacht van het individu.

Bloed is als volgt samengesteld:

 • 45% cellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes)
 • 55% plasma (vloeibaar gedeelte)
 • Bloedcellen

  Rode bloedcellenRode bloedcellen (of erytrocyten) bevatten hemoglobine, die ons bloed de rode kleur geeft. Ze staan in voor het zuurstoftransport van de longen naar de andere organen in het lichaam.

Deze cellen zijn het meest talrijk aanwezig in het bloed. Er bevinden zich ongeveer 5 miljoen rode bloedcellen per mm³ bloed. Een tekort aan rode bloedcellen wordt gekenmerkt door een aanhoudende verzwakking en vermoeidheid, dit noemt men bloedarmoede.

  Een transfusie van rode bloedcellen is noodzakelijk bij ernstige bloedarmoede of zware bloedingen (bijvoorbeeld een auto-ongeluk). 

  Witte bloadcellenWitte bloedcellen (of leukocyten) zijn cellen van het immuunsysteem die ons beschermen tegen externe aanvallen van bacteriën, virussen, vreemde cellen, enz . Er zijn drie typen witte bloedcellen : granulocyten, lymfocyten en monocyten die elk, dankzij hun specifieke functies, de immuniteit te garanderen. ( we tellen er tussen de 4000 en 10.000 per mm ³ ) .

  Tijdens een bloedtransfusie kan het gebeuren dat witte bloedcellen verantwoordelijk zijn voor het optreden van complicaties. Dit omdat er een incompatibiliteit is tussen de bloedproducten afkomstig van de door en het bloed van de ontvanger. Om eventuele complicaties uit te sluiten, worden de witte bloedcellen uit het bloedzakje gefilterd, men zegt dan dat de bloedzakjes gedeleukocyteerd worden.

  BloedplaatjesBloedplaajes (of trombocyten) hebben een belangrijke rol in het voorkomen of stoppen van interne en externe bloedingen. Wanneer we ons snijden start het stollingsproces dankzij de werking van de bloedplaatjes, er vormt zich een afsluitend propje (trombus) of een korstje en de wonde wordt afgesloten.

  Een transfusie van bloedplaatjes is nodig bij zware chirurgische ingrepen, voor de behandeling van leukemie en kanker.

  Plasma

  Plasma is het vloeibare deel van het bloed, het bestaat voor 90 % uit water en zorgt voor het transport van alle elementen in het bloed.

De resterende 10 % bevat lipoproteïnen (zorgt voor het transport van vetten), albumine (behoudt het vloeistofvolume en hydrateert het organisme) , stollingsproteïnen (versterken de werking van bloedplaatjes ) ​​en immunoglobulinen (verdedigt het lichaam tegen mogelijke ziekteverwekkers).